Dezinformarea și propaganda în Republica Moldova au fost subiectele discutate în cadrul mesei rotunde, care a avut loc la USARB
În data de 25 ianuarie, USARB a fost gazda mesei rotunde ”Construirea rezilienței societale prin definirea și înțelegerea conceptelor de securitate”, care a avut loc la Nortek.
Evenimentul a întrunit studenții/elevii și profesorii USARB și Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți pentru care a reprezentat o oportunitate de a discuta despre securitate, reziliență și despre contribuția tinerilor în cadrul acestor procese.
În cadrul evenimentului o lecție publică privind perspectivele Lituaniei asupra securității naționale și regionale, a fost susținută de E.S. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Lietuvos ambasada Moldovoje / Ambasada Lituaniei în Moldova, dl. Tadas Valionis. La discutii au mai participat Zilvinas Ziukas, colonel, atașat militar și Liudas Dabkus Gintautas, atașat în cadrul Ambasadei Lituania în Republica Moldova.
La finalul mesei rotunde, Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare a venit cu o donație de carte pentru bibliotecile instituțiilor participante care include ”Glosarul explicativ de securitate”, în limba română și rusă, elaborat cu suportul Ambasadei Lituaniei și LT AID/Cooperare Lituaniana pentru Dezvoltare și Ghidul metodic „Cultura de securitate” elaborat cu suportul NATO.
Dezinformarea și propaganda în Republica Moldova au un impact negativ asupra securității naționale și umane, iar noul mediu de securitate (războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra securității naționale a Republicii Moldova) a intensificat proliferarea narațiunilor false în domeniul securității și apărării și a augmentat impactul dezinformării asupra percepțiilor cetățenilor în domeniul securității și apărării.
Războiul informațional care însoțește războiul din Ucraina a demonstrat odată în plus necesitatea acută a Republicii Moldova de a-și spori reziliența la dezinformare, reformarea sectorului de securitate și apărare și consolidarea culturii de securitate în rândul cetățenilor, ceea ce solicită și participarea activă și sprijinul tuturor segmentelor societății, inclusiv a tinerilor. Iar conform ultimelor sondaje de opinie publică, se atestă un nivel scăzut al culturii de securitate în rândul populației Republicii Moldova, inclusiv al tinerilor, dar și lipsa de interes a acestora față de subiectele de securitate.