Proiectul „Educație media și jurnalism comunitar pentru tinerii din nordul R. Moldova.”

Studenții USARB și elevii Colegiul Pedagogic ,,Ion Creangă” beneficiari ai proiectului „Educație media și jurnalism comunitar pentru tinerii din nordul R. Moldova.” Acesta a fost implementat în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023 de Agenția DECA-press din Bălți.

În cadrul proiectului au fost organizate, în total, zece sesiuni de instruire în Bălți și patru de mentorat, respectiv, câte una în raioanele Fălești, Glodeni, Sîngerei și Rîșcani.  

„Atât la sesiunile de instruire, cât și la cele de mentorat, tinerii și tinerele au învățat cum se scrie o știre, cum se colectează datele pentru un material de presă, au însușit «rețetele» jurnalismui comunitar. O altă componentă a instruirilor s-a axat pe educația media. Beneficiarii au învățat să distingă știrile false de cele reale, cum pot fi identificate articolele manipulatorii și cele de propagandă” – Vitalie Cazacu, directorul Agenței DECA-press din Bălți.

Unul dintre partenerii proiectului a fost Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

„Sunt sigur că instruirile le-au fost de mare folos acestor tineri extraordinari și foarte activi. Ei au învățat nu doar cum să consume corect informațiile de calitate, dar și cum să o producă conținut media. Este important faptul că în acest proiect au fost antrenați nu doar tineri din Bălți, dar și din raioanele învecinate, ceea ce denotă că impactul proiectului a fost unul major”, a spus Victor Grigor, șeful Secției pentru educație, cultură și viața studențească a Universității din Bălți.

În cadrul sesiunilor de instruire au fost școlarizați 109 tineri și tinere din regiunea de nord. Alți 30 au beneficiat de mentorat din partea DECA-press.

În cadrul proiectului „Educație media și jurnalism comunitar pentru tinerii din nordul R. Moldova” a fost organizat și un concurs de materiale de jurnalism comunitar („Reporter în localitatea ta”). Autorii celor mai bune materiale au fost premiați în cadrul aceluiași eveniment.

Astfel, 4 tinere de la USARB au intrat în posesia unor premii de preț și mențiuni de încurajare:

  • Valeria Carpenco, studentă la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți;
  • Elena Mușulupa, studentă la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți
  • Iana Golovatiuc, studentă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
  • Anastasia Guivan, studentă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La concurs s-au înscris 21 de tineri și tinere din Bălți și raioanele de nord, care au participat la sesiunile de instruire, organizate la Bălți în perioada 24 octombrie-6 decembrie 2022 de Agenția DECA-press. Majoritatea celor 51 de articole ale tinerilor jurnaliști comunitari au fost publicate pe portalul de jurnalism comunitar jurnalist.md.

Beneficiarii susțin că au învățat multe lucruri noi, având posibilitate să-și publice știrile și articolele comunitare pe portalul jurnalist.md.

Agenția DECA-press din Bălți a fost fondată în 1996, fiind prima agenție de știri regională din R. Moldova.