O delegație a Facultății de Drept a Universității din București a efectuat o vizită de lucru la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

O delegație a Facultății de Drept a Universității din București a efectuat o vizită de lucru la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB)

În perioada 27-29 octombrie, delegația Facultatății de Drept a Universității din București reprezentată de prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decan, prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, decan între anii 2008-2020, conf. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, prodecan, conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan și lector univ. dr. Daniela-Anca Deteșeanu, prodecan, au efectuat o vizită de lucru la Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul USARB.

Obiectivele vizitei s-au axat pe: conturarea realizării unui parteneriat activ pentru a valorifica activități în domeniul științelor juridice prin organizarea de stagii de mobilitate, proiecte educaționale, schimb de bune practice în formarea profesională continuă pentru cercetare, transfer de experiență și activități extracurriculare.

Oaspeții de la București au purtat discuții cu  conf. univ. dr. Natalia Gașițoi, rector, conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim-prorector, conf. univ. dr. Valentina Prițcan, prorector, și conf. univ. dr. Rusu Vitalie, decan al Facultății de Drept și Științe Sociale.

Rectorul USARB a făcut o prezentare generală a instituției, a potențialului academic și a oportunităților de cooperare, dar și a provocărilor generate de dinamica lumii universitare contemporane și a realităților din Republica Moldova.

Din partea Facultății de Drept a Universității din București, prof. univ. dr. Răzvan Dincă și-a manifestat susținerea pentru o viitoare cooperare academică, bazată pe implementarea unor proiecte și activități comune.

La rândul său, prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, care a mai fost în vizită la USARB, în anul 2008, cu emoție, a rememorat amintirile și a prezentat perspective pentru viitor. Regăsesc municipiul Bălți schimbat în bine, evident, și Universitatea a evoluat. M-am bucurat foarte mult să fim invitați aici, o delegație a Facultății de Drept a Universității din București, să repunem bazele unei colaborări între Facultatea de Drept a Universității din București și Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți”, a specificat el.

Astfel, în cadrul întâlnirilor dintre cele reprezentanții celor două universități s-a conturat posibilitatea de cooperare în domeniul cercetării științifice și al studiilor juridice superioare de înaltă calitate.

Potrivit Consulatului General al României la Bălți, schimburile de studenți și profesori, proiecte de cercetare și conferințele care pot fi realizate în cooperare între cele două facultăți de drept „vor permite diseminarea experienței juridice românești în consolidarea statului de drept și transpunerea dreptului european”. 

Menționăm că programul delegației din România a inclus și întâlnirile cu foștii decani ai Facultății de Drept și Științe Sociale, Gheorghe Neagu și Veaceslav Pînzari, vizita campusului universitar, prezentarea dotărilor facultății, donație de carte la Biblioteca Științifică a USARB și participarea la concertul prilejuit de aniversarea a 78 de ani de la înființarea USARB.

Aducem sincere mulțumiri Consulatului General al României la Bălți, în special, Excelenței Sale, Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, pentru efortul și sprijinul constant acordat Universității din Bălți.