Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) sărbătorește 77 de ani de la fondare

Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) sărbătorește 77 de ani de la fondare

Astăzi, 12 octombrie 2022, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți (USARB) sărbătorește 77 de ani de la fondare.

Cu acest prilej, Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a organizat  o depunere de flori la monumentul patronului spiritual Alecu Russo, din scuarul universității. La eveniment a fost prezentă întreaga echipă managerială a Universităţii, Ambasadorul Republicii Franceze la Chișinău, reprezentanţi ai administraţiei facultăţilor, catedrelor şi ai altor subdiviziuni, studenţi. 

Cu un mesaj de felicitare au venit: doamna rector Natalia Gașițoi, conf. univ., dr.; şeful Catedrei de literatura română şi universală domnul Nicolae Leahu, conf. univ., dr., dar și Ambasadorul Republicii Franceze domnul Paul Graham.

În acest context, pe parcursul zilei, la USARB, sunt organizate mai multe evenimente culturale, prin care vor fi marcați cei 77 de ani de la fondarea instituției.

Istoria universității începe în anul 1945.  La momentul înființării sale, Institutul învățătoresc era amplasat într-un singur bloc de studii al clădirii fostului Liceu de fete „Domnița Ileana” (în prezent reședința rectoratului universității).

În anul 1959, Institutului Pedagogic din Bălți i se conferă numele de „Alecu Russo” care, în calitatea-i de ostaș al propășirii, de animator al revoluției 1848 la Iași și Blaj, constituie figura emblematică a Universității.

După proclamarea independenței Republicii Moldova, la 21 mai 1992, Institutul Pedagogic din Bălți este reorganizat în Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.