Forumul Formărilor și Angajabilității Francofone, ediția a II-a 2023

Forumul Formărilor și Angajabilității Francofone, ediția a II-a 2023

În data de 27 și 28 aprilie curent, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a participat la ediția a II-a a Forumului Internațional al formărilor și angajabilității francofone, care s-a desfășurat în incinta Palatului Republicii.

La ceremonia de deschidere au participat Domnul Graham PAUL, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Domnul Mohamed KETATA, Directorul Regional al AUF – Europa Centrală și de Est, Dna Claudia VIȘAN, Directoarea Biroului Național AUF-Moldova, Dna Felicia BECHTOLD, Secretar de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Dna Galina RUSU, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Domnul Eugen VIZIR, Directorul Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Domnul Normand LEDOUX, reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Prin alocuțiunile dumnealor, partenerii evenimentului și-au confirmat susținerea fermă și solidară de promovare a învățământului francofon la nivel preuniversitar și universitar din Republica Moldova. Evenimentul a reunit reprezentanți ai universităților francofone, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional și tehnic ce propun programe francofone, autorități locale, actori francofoni importanți, profesori, studenți și elevi.

Timp de două zile studenții USARB au fost foarte activi, motivați și implicați. Au prezentat oaspeților, prezenți la Forum, oferta educațională și oportunitățile oferite de Universitatea de Stat „Alecu Russo din Bălți, au interacționat cu reprezentanți ai mediul de afaceri francez și francofon și au fost implicați în diverse activități interactive: ateliere tematice, mese rotunde, cafeneaua francofonă, etc.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova (AUF-Moldova), Alianța Franceză din Moldova și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Obiectivul de bază al forumului a fost de a contribui la promovarea învățământului în limba franceză, în particular a filierelor francofone din cadrul universităților membre ale AUF, și de a încuraja inserția profesională a tinerilor în mediul de afaceri cu capital francofon prezente în R. Moldova.

Comunitatea academică USARB își exprimă gratitudinea, adresând sincere mulțumiri Biroului Național AUF-Modova pentru frumoasa colaborare, parteneriatul fidel și pentru oportunitatea de a participa la cea de-a doua ediție a Forumului Formărilor și Angajabilității Francofone.