Masa rotundă cu genericul „UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA: VALORI, SPIRITUALITATE ȘI EDUCAȚIE”

La 106 ani de la Actul Unirii Basarabiei cu România, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a organizat masa rotundă cu genericul „UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA: VALORI, SPIRITUALITATE ȘI EDUCAȚIE”.

Masa rotundă cu genericul „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”, a fost organizată în parteneriat cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, ocazie cu care au fost înmânate premiile câștigătorilor concursului regional de istorie „Unirea Basarabiei cu România: valori, spiritualitate și educație”, ediția a III-a.

Evenimentul a fost precedat de depunere de flori la bustul Regelui Ferdinand I, din scuarul Bibliotecii Științifice a Universității.

În deschiderea evenimentului, cuvinte de salut au rostit: Conf. univ., dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Excelența Sa dl. Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, PS Antonie, Episcopul de Bălți și dl. Paul-Mircea Iordache, redactor-șef, revista „Vatra noastră românească”, Botoșani.

Comunicări în cadrul Mesei rotunde au susţinut:

– dl. Anatol Petrencu, prof. univ., dr. hab., Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova: „Basarabenii în cadrul României întregite (1918-1940)”;

– dr. Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie USM, vice președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova: „Despre unirea Basarabiei cu România la plural…”;

– PC pr. dr. Florin Ţuscanu, lector Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România”.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România. Exemplul patrioţilor basarabeni a fost urmat, apoi, de cei din Ardeal, Crișana, Banat, Maramureș și Bucovina, astfel că la 1 decembrie 1918 s-a împlinit visul de peste veacuri al locuitorilor de pe aceste plaiuri şi s-a creat România Mare.