Tinerii din Bălți susțin parcursul european al Republicii Moldova.

Tinerii din Bălți susțin parcursul european al Republicii Moldova.
Tinerii din municipiul Bălți susțin parcursul european al Republicii Moldova, dar consideră că, pentru a deveni europeni în toată legea, este nevoie să aibă loc anumite schimbări în societate legate de mentalitatea oamenilor și sistemul de învățământ. 
Cu aceste mesaje au venit mai mulți locuitori din nordul țării, care au participat la workshop-ul „Calea spre UE: progrese și beneficii pentru Republica Moldova”, organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) joi, 7 decembrie, în orașul Bălți. 
La eveniment au venit reprezentanți ai Primăriei și ONG-urilor locale, dar și profesori și studenți de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” și două colegii din localitate.
„Cu mândrie spun că avem o generație tânără extraordinară, care vrea schimbări, care are o gândire critică și analitică. Eu așa văd o societate responsabilă. Ca să ajungem în UE trebuie să scăpăm de corupția mică și mare, pentru că în UE legea lucrează”, a subliniat Victor Grigor, șeful Secției educație, cultură și viață studențească din cadrul Universității de Stat ,,Alecu Russo”.
Workshopul a fost susținut de trei experți în domeniul politicii externe: Natalia Stercul, directoarea АРЕ; Mark Mazureanu, expert din cadrul Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Studenților şi Tinerilor (ASIST Analytics), și Inna Șupac, expertă din cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). Aceștia au discutat despre beneficiile integrării în UE, progresul realizat de țara noastră până acum, principalele etape ale procesului de negociere, rolul societății civile în acest proces, dar și protecția drepturilor omului și a minorităților naționale în contextul integrării europene. 
„Toate momentele cheie care au fost discutate astăzi de tineri sunt importante pentru a înțelege în ce direcție trebuie de mers și pe ce punem accentele, pentru a ridica nivelul de conștientizare a cetățenilor că integrarea în UE presupune, întâi de toate, un progres, o cale de dezvoltare a unui stat democratic”, a menționat Natalia Stercul, șefa APE.
„Sunt entuziasmat de tineretul de la Bălți, care nu vede o altă cale decât dezvoltarea europeană. Ei consideră că este nevoie de un schimb valoric la nivel local pentru ca țara noastră să devină membru UE“, a subliniat expertul ASIST Analytics, Mark Mazureanu.
Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID Moldova.